Stranice

29. 5. 2018.

Leptir pečena piletina



Čitavu internet zajednicu zaludeo je ovaj jednostavan, a jako efektan način pečenja piletine. Mesecima gledam raznorazne kombinacije ukusa po Pinterest-u, Fb i Instagramu. Ovo moje pile možda na oko i nije previše fotogenično, ali o ukusu bih mogla pisati i pričati satima :) 

Veoma jednostavno, lako za napraviti a sočno, beskrajno sočno. Prilog može biti po želji, nama je bio pire krompir, pileća supica i sezonska salata. 



Potrebno:  
  • Celo pile oko 1,6kg - 1,7kg
  • Polovina glavice mladog belog luka
  • Kašičica soli
  • Prstohvat bibera
  • Kašičica rustičnog senfa od celog zrna slačice
  • Kašičica sitno seckanog peršuna 
Priprema: 

Pile okrenuti tako da mu leđa budu na gornjoj strani. Oštrim kuhinjskim makazama ili nožem iseći duž cele kičme sa obe strane, tako da nam pile bude bez nje. Okrenuti ga sa batacima okrenutim ka sebi, pa ga sa obe ruke stisnuti po sredini da bi sve fino leglo i da bi se izravnalo.   


Oprati ga pod mlazom vode ( jer se prilikom sečenja seku i iznutrice ), fino ga očistiti, pa prebrisati ubrusom. 
U avanu izmešati sitno isečen beli luk, zatim dodati i sve ostale začine i senf. Premazati preko  celog pileta sa obe strane, pa ga ostaviti u frižideru da se marinira makar 2h, a može i preko noći.

Izvaditi ga 30 min pre pečenja, pa za staviti u pomazan pleh, pa u zagrejanu rernu dokle god ne porumeni. 
Ja sam moje na pola pečenja prekrila alu-folijom, jer zna da prska.  
 
PS. Kost koju ste odstranili možete iskoristiti za pripremu supice , kao u našem slučaju :)  

Recept za supicu stiže u nekom od narednih postova. 
Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар