Stranice

3. 1. 2014.

Pavlakusa

Pavlakusa

Kako kategorisati ovaj slatkis? Kao kolac, kao tortu? Ne znam, u mojoj kuci je torta i  ona je uglavnom rezervisana za veca slavlja, praznike.. 

Prvi put sam je probala u Vojvodini kod druga. Naziv mi je bio tako rogobatan i potpuno odbojan. Ma iskreno, nisam zelela ni da je probam. I onda vas udari nalet potpune srece i topljivosti u ustima :) 

Kako je neko uopste mogao da da tako glupav naziv, necemu sto je tako kremasto, tako nezno, ne znam stvarno. 

Ranijih godina se za praznike, obicno pravila neka "konkretnija tortica", ali kada sam se docepala ovog jednostavnog recepta, ne menjam ga. Zapravo, ja bih ga mozda i promenila, ali ukucani su potpuno slozni i kao u glas ponavljaju: Pavlakusa! 

Iskreno, nisam se susrela sa osobom kojoj je nije dopala. Mozda zato jer u sebi sadrzi vrlo malo sastojaka, brzo i lako se priprema. 

Ukoliko se odlucite za manje slatke  poslastice, nakon teske i jake hrane, mozda je bas ovaj  slatkis za vas.  

Pavlaka i secer u prahu
 
Pavlaka,secer u prahu, keks i jagode

Potrebni sastojci
  • 300gr  mlevene plazme*
  •  250 gr secera u prahu 
  • 720 gr kisele pavlake, 4 case ili 1 kantica ( Imlek )
  • 300 gr voca po zelji* 
  • keks za oblaganje posude ( Petit beure, Zlatni pek )*
  • malo mleka
  • slag
*Plazmu ne kupujem mlevenu, vec je meljem u secku, pokazalo se da je lepsa tekstura ukoliko naletite na neki komadic. 
*Preporucujem jagode. Zapravo bilo koje crveno voce. Probala sam i sa kajsijama, breskvama, ananasom, bananama i nije to to. Moguce je dodati smrznuto voce, koje se secka jos u fazi zaledjenosti. Jagode su ipak zakon :)  
*Ovo je odokativno i zavisi od vaseg pleha.

Priprema

 Samleti plazmu u secku. Mozete koristiti i vec samlevenu, ali je nakon sto kolac odstoji, tekstura lepsa ukoliko naletite na neki komadic.
U zasebnoj posudi, pomesati pavlaku, zatim kroz sito, dodati secer u prahu, postepeno. 
U to dodati mlevenu plazmu, a zatim i iseckane komadice voca. 
U pleh redjati keks koji ste prethodno na kratko umocili u mleko, dok se pleh ne popuni. 
Preko toga preliti smesu koju ste prethodno zamutili. Poravnati ravnomerno smesu.
Savetujem da pleh  prekrijete providnom folijom, jer cete moci ravnomerno da je rasporedite. 
Ostaviti na hladnom mestu, par sati da se stegne. 
Umutiti slag, pa ga prekriti preko kolaca. 

Sluziti hladno, smazati brzo, dok vam ostatak nisu smazali :) 

P.S. Cesto pravim i pola ove mere, kada mi se prijede nesto slatko. Mozete praviti i u kalupu, prilicno je kompaktno i lako za oblikovanje i rad. 

Prijatno! 

3 коментара:

  1. Pozdrav, molim malu pomoć, da li je važno koliki je postotak masnoće, jer kod nekih drugih kolača nije jednako dobro kad odstoji (nekako pusti vodu-odvaja se), vidim da u ZG sada ima ovih Imlekovih proizvoda ali raličite masnoće. Volim ove kolače umuti, izlij, ohladi i navali. Suzana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zapravo i meni zna da se dogodi slicna stvar kada ubacim smrznuto voce, koje nisam prethodno odmrzla, vec ga samo onako smrznutog ubacila.
      Efekat je isti, jako je osvezavajuci i toplo ga preporucujem. Na ukusu ne gubi, tako da se slobodno odvazite i pokusajte ga napraviti. Kod mene u porodici je vec duze vreme omiljen :)
      Pozdrav Marija

      Избриши
    2. Zaboravih da dodam, nevazan je procenat masnoce, vazno je samo da ubacite pavlaku na kraju mozete i Dukatovu slobodno :)

      Избриши