Stranice

24.12.2013.

Lepljivi puzici sa cimetom

Puzici sa cimetom


Priznajem, od kada sam kod Tamare videla ove puzice prosle godine, motaju mi se po glavi vrlo, vrlo cesto :) 

Kanim se da ih pravim, jer me bas asociraju na zimu. Volim taj osecaj hladnoce, kao i ususkanosti ispred tv-a, uz solju toplog mleka, jake kafe ili cak kuvanog vina. 

Oduvek sam zelela da imam kamin, kao sav posten svet "preko bare", pa da kucu okitim kao novogodisnju jelku, bez grize savesti :D 

Onda bih lepo kao zena, sela ispred tog kamina, dok napolju provejavaju hladni zimski smetovi, praceni slobodnim danima. 
Recimo ovako nesto:  



Elem, posto od kamina trenutno nema nista, a boga mi ni od zime ove godine, resih za svoj gros, da napravim ovu poslasticu. Volim te topljive kolace, od kojih se posteno umrljavis. I volim sto je bas preporuka da se klopaju dok su topli. 

Sa druge strane, m.d. nije bas neki preterani ljubitelj toplote. Zapravo, letnje i te kako, ali u jelima mh, vrlo slabo. X puta sam se zapitala, kako je moguce da se dva potpuno dijametralno suprotna bica, tako lako spoje, a da se sustinski toliko razlikuju. 
Ali valjda je to neka kosmicka karma, sve to lepo dodje na svoje na kraju. 

Kao sto se vec mnogima od vas desavalo, bas sam se namerila da napravim ove puzice, ali od sastojaka koje sam trenutno imala, mogla sam eventualno hleb da napravim. Ni svezeg kvasca, ni maslaca, ni braon secera, ma polovina sastojaka nedostaje.

Prosnjuram po kuhinji, pola kesice suvog kvasca. Moze da posluzi ako ga iskombinujem sa praskom za pecivo. Maslac eventualno mogu da zamenim uljem. Braon secer...hm..i dalje ceprkam po policama, fiokama, znam. Pomesacu ga sa kakaom. To ce mu dati onu lepu braon boju. Sastojci, su koliko-toliko na broju.
Uz jos koju modifikaciju u testu, nastade ovaj lepljivi puzic. 
 


Potrebni sastojci
Za testo:
  • oko 500 gr brasna + po potrebi za posipanje
  • 5g suvog kvasca
  • 1 kasicica praska za pecivo 
  • 1 jaje
  • mala solja toplog mleka ( oko 1dl )
  • mala solja tople vode (oko 1dl )
  • 2 kasike secera
  • 1/2 kasicice soli  
Za fil: 
  •  rendana korica 1 pomorandze
  • 150gr secera
  • 2 kasicice aroma vanile
  • 2 kasike kakaa
  • 2 kasicice cimeta u prahu  
  • 5 kasika ulja
Za premaz:
  • 50 ml mleka
  • 30gr secera u prahu



Priprema

Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Ono ce u pocetku biti prilicno mekano, ali nastaviti sa radom.  

Nauljiti posudu u kojoj ce se testo dizati, pa ga poloziti takodje premazujuci povrsinu testa. Prekriti providnom folijom, zatim krpom, pa ostaviti da nadolazi 1h. 

Secer pomesati sa kakaom. Premesiti nadoslo testo, pa ga razvaljati u pravougaonik, na pobrasnjenoj povrsini.  

Testo premazati sa uljem, posuti ravnomerno sa kombinacijom secera i kakaa, rendanom koricom pomorandze, cimeta, aromom vanile. 

Oblikovati veliki rolat, pa ga seci na komade 2 cm. 

Rolnice redjati u podmazan pleh, pa ih ostaviti da se udvostruce. 

Rernu ukljuciti na 190C, pa nadoslo pecivo, premazati sa jos malo ulja. Peci ih 20-ak minuta dok ne porumene. 

Penasto umutiti mleko sa secerom u prahu, pa preliti preko gotovih puzica dok su jos vruci. 


Zakljucak: 

Da sam pratila recept od prvog do poslednjeg slova, verujem da bi to bila sasvim druga prica. Ne kazem da se i ovako nisu smazali, jesu, ali ipak mislim da sam trebala da trknem do prodavnice po maslac :) 

Takodje mislim, da se komotno moze dodati jos mleka, obzirom da je bas ono zasluzeno za efekat karamele na kraju.  

Sto se mene licno tice, sigurno cu ponoviti ovaj receptic, a m.d mozda vise legne, neka socnija varijanta.  

Tamara hvala puno!

Prijatno :)

 















4 коментара:

  1. E da to ti je pravo kuvanje kad znaš kako da ni od čega napraviš nešto. Bravo!

    ОдговориИзбриши
  2. Sto bi rekli, parola-snadji se ;)
    Trudim se da ne pratim slepo recepte, nekada ispadnu bas zanimljive kombinacije. Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
  3. Jako sam slaba na ovakva peciva, tako da ako pravim, nemam meru. Mi nismo ljubitelji ukusa braon/smeđih šećera, tako da mi je ovo baš super sa običnim.

    P.S. Lep je novi izgled bloga. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Taci, hvala ti puno :)
    A ja u nedostatku materijala uvek improvizujem. Da, ovakva peciva prosto mame da se covek posteno zamrlja :)
    Pozz

    ОдговориИзбриши