Stranice

12. 1. 2014.

Vanil kolacici

  
Vanil kolacici 


Volim praznike i kada se primakne decembar, nacisto posasavim poput malog deteta. Cini mi se da ne mogu da docekam ni 15-ti, a vec mi je jelka ponosno okicena :)

Obzirom da sam nacisto zakasnila sa pripremom novogodisnjih poklon-kolacica, a samim tim i objavljivanjem, evo resih da objavim ovaj post makar pre srpske nove godine. 
Simbolicno poklanjanje keksica  mi je jako interesantno i mami mi osecaj topline. Simbolicni pokloncic koji porucuje mnogo vise od biskvitnog testa. 

Kada nekome poklonite taj mali znak paznje, prisnije mi je od gomile skupih poklona, koji se obicno biraju po automatizmu. Volim sve rucno radjene pokloncice, jer je obicno u njih utkano osecanje ljubavi, paznje i prisnosti.

I tako se nakon nove godine zadesih ovde. Sasvim slucajno, ne znam ni kako. Znam samo da je Blog zajednica nacisto poludela za njima.  
A da budem iskrena, zainteresovala sam se odmah. Obzirom da u receptu stoji da maslac mora da bude sobne temperature, propisno sam ga uvece iseckala i stavila u cinijicu, nameracivsi se da ga napravim sutradan. 

Ali kako Marfijev zakon nikada ne miruje, poceo je da me hvata grip. Onaj dzangrizavi, dosadni, uporni. Vratih cinijicu u frizider, shvativsi da od mojih kolacica tog dana nema nista. 

Narednih dana sam 3 puta radila istu stvar, vadila i vracala. Ne da mi se, da vidim kakvog su ukusa i zasto se svima dopadaju. 
Konacno, cetrvrtog dana resih da se upustim u avanturu, pa makar imala po parce maramice u obe nozdrve. 


Kao sto je i napisano, recept je i vise nego lak, a priprema je zaista jos laksa. Najvise vremena ode na hladjenje testa, oko 30 min i na pecenje ovih malisana. 

Ukoliko volite ukus maslaca poput mene ( cini mi se da bih mogla kasikom da ga jedem ), ovo je pravi keks za vas. Testo je prhko, topljivo, a varijante za ukusima takodje mogu da budu proizvoljne. Uz caj, kafu, solju mleka ili u solo varijanti, bas su pun pogodak! 



Priprema 1
Priprema 2


 Potrebni sastojci 
  • 125 gr putera 
  • 50 gr secera u prahu 
  • 2 kesice vanil-secera
  • 50 gr vanila pudinga*
  • 125 gr brasna-mekog
 *Ukoliko umesto vanil pudinga ubacite cokoladu, dobicete tamne kolacice

Priprema

Od navedenih sastojaka, zamesiti glatko testo. Ono ce biti prilicno masno, krto, ali takvo i treba da bude.  
Zamotati u providnu foliju i ostaviti u frizideru 30 min da se ohladi. 

Ohladjeno testo ponovo premesiti, pa oblikovati tanji valjak. Savet je da napravite dva manja valjka, lakse je za rad. 
Seci ih na velicinu oko 1.5-2cm, na male snitice, kao za njoke. Od njih praviti male kuglice velicine lesnika. 
Pleh obloziti papirom za pecenje, pa redjati formirane kuglice. 

U svaku kuglicu utisnuti saru viljuskom, pa staviti u prethodno zagrejanu rernu ( 180C), na 10-ak minuta. Kolacici treba da ostanu beli. Ovo je takodje relativno i zavisi od vase rerne.

Meni je od ove mere ispalo tacno 65 kolacica i mislim da sam pogresila jer nisam pekla u dve ture. Prilicno narastu, mada to iskreno ne umanjuje njihov ukus. 

Sto se mene licno tice, zasigurno cu ih ubaciti u svoj redovni repertoar kolaca, a znam i par njih koji ce se sigurno upustiti u njihovo pravljenje. 

P.S. Mama, srecno ;)

 

6 коментара:

  1. Svaka cast, bas si se potrudila, keksici prefino izgledaju i mogu zamisliti kako su divno prhki kad se grickaju.:) Takvi "homemade" pokloncici su mi uvek posebno dragi i mislim da obraduju svakoga ko zna to da ceni.:))p.s. nadam se da ti je sada bolje i da je popustila prehlada... punoo pozdrava!:))

    ОдговориИзбриши
  2. Prehlada otklonjena, hvala za brigu ;)
    Ne, definitivno su mi tvoji puter keksici sledeci na listi.
    Hvala od srca, pozdrav od mene :)

    ОдговориИзбриши
  3. Ovi keksići su odlični. Ja sam ih isprobala sa bloga Pipi u kuhinji, kod nje se zovu Žetončići, ali sam im dodala i čokoladne kapljice da malo zabiberim :))

    Mnogo su ti lepo ispali, a Lanine danske obavezno isprobaj.

    ОдговориИзбриши
  4. Ispali su bas onakvi kakvi sam i mislila da ce biti. Mnogo su mi slatki tako maleni.
    Ovi Lanini su mi sledeci na listi :)

    ОдговориИзбриши
  5. p.s. proviri ovde kad stignes, nominovala sam te za jednu blogersku igricu... puuno pozdrava i poljubaca!:))
    http://kuhinjica-mignone.blogspot.com/2014/04/omiljena-peciva-blogerska-igrica.html

    ОдговориИзбриши
  6. Jao draga Lana hvala! Ja tek sada videh post, bas sam bila u velikoj guzvi, ali cu se posvetiti tome sigurno ovih dana! Hvala od <3 :*

    ОдговориИзбриши