Stranice

17. 11. 2016.

Salata sa tunjevinom i pirinčem - posno ✔


Bliži nam se sezona posta, kao i posnih slava. Mnogi ljudi koje znam nisu ljubitelji istih, jer to podrazumeva odredjene stvari od kojih mnoge trpeze ne odustaju, pa igraju na sigurno. A koliko je samo širok dijapazon stvari sa kojima se mozete igrati.  Ukoliko pak samo tražite ideju za predstojeci post ili naprosto želite nesto da promenite, dajte šansu ovoj veoma zasitnoj salati :)

A recept je do mene došao sasvim slučajno i u malo drugačijoj varijanti. Kuma koja radi u jednom državnom preduzeću, na pauzi za ručak ( na kojoj smo bile zajedno ) naručila nam je neku piletinu. Piletina kao piletina, nema tu bog zna kakve filozofije, ali pirinač sa strane - druga priča! Muljam ga po tanjiru, vrtim po viljušci, ma ne mogu da dokučim šta je u pitanju. Ona me gleda i kaže: - Ne brini, tražicu od kuvarice recept, poznajem je :D

Recept zahteva kuvani pirinač, začine koji već i idu i sitno seckanu šargarepu. Kuma kao kuma, pored dvoje male dece je naravno zaboravila na nju i potpuno je izostavila iz recepta. Evo i danas kaže, da pojima nema kako se to dogodilo.  Ja sam imala varijacije na temu, dodavala joj i oduzimala sastojke, pa na kraju dodjoh i do finalnog rezultata.  

Potrebno: 
  • 2 šolje pirinča- od 2-2.5dl
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 konzerva tunjevine u komadu
  • 1 limun + sitno rendana korica
  • 4-5 vecih kiselih krastavčića
  • 2-3 kašicice zacina C ili Vegete
  • pola kašičice bibera
  • 2 kašike ulja

Pirinač dobro oprati pod mlazom vode, pa ga staviti u šerpu sa dosta vode da se skuva. 
Crni luk iseckati na sitne kockice, pa ga na ulju propržiti dok ne postane staklast. Dodati mu začin C, pa pržiti sve dok ne bude gotov. 

Skuvani pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode, iscediti ga pa redjati (najbolje u neku činiju sa poklopcem) pirinač, prženi luk, pirinač, sve dok se sastojci ne istroše. 

 


Toj smesi dodati sitno seckane krastavčiće, sitno rendanu koricu limuna + sok od 1/2 limuna, tunjevinu i biber. 

Sve dobro promešati i sjediniti, pa staviti najbolje u frižider da se svi ukusi sjedine. 



Zaključak: 

  1. Nemojte izostaviti začin C ili Vegetu. Ona mu daje neku drugu dimenziju. Ne volim ni jedan od ova dva začina i obično ih izostavim, ali ova salata bez nje ( isprobano ) je nešto potpuno drugo.
  2. Sok od limuna možete izbaciti ukoliko niste njegov ljubitelj, korica će mu dati dovoljno arome. 
  3. Kod nas se ova salata poprilično odomaćila, a ja je najviše upravo ovako volim, sa štapićima i kao sjajan zasitan obrok na poslu :)

Prijatno :)

 

3 коментара:

  1. Bas fina i ukusna salata, dobro ce doci i u nekim svecanijim prilikama jer se moze pripremiti ranije... ma, kako samo uspes da uhvatis sva zrnca sa stapicima.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni se cini da je ona cak i ukusnija ukoliko duze stoji. A za stapice- vezba, vezba i vezba :)
      Pokusaj i ti, nije neka velika mudrolija ;)

      Избриши
  2. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши