Stranice

1. 12. 2016.

Susam salata


Ukoliko ste ljubitelj susama ova salata je baš za vas. Postoji nekoliko recepata koji se iznova ponavljaju u našoj kuhinji, ali nikako da se nađu na blogu. Moram dodati da zaista ne postoji osoba koja je probala ovu salaticu, a da me nije upitala za recept. Nakon što uredno izdeklamujem sastojke, svi su u čudu. I to je to?! Uglavnom je odgovor kod svih isti. Da, to je to - školski odgovaram uvek :) 


Na jednom od rođendana drugarice sam je probala i maltene zaronila glavu u činiju sa njom. Od svih stvari koje su se nalazile na stolu, mislim da sam uz neke kiflice jela samo i jedino nju :D



Potrebno:
  • 300-400gr feta sira, preporučujem Somborsku fetu
  • 700gr kisele pavlake, najbolje Imlekova od 20%mm
  • 300gr praške šunke
  • 100gr susama
  • 200-300gr barenog pilećeg mesa
  • 3-4 kašike majoneza
  • so po ukusu 

U tiganju bez ulja tostirati susam. Mešati dok ne porumeni, hoće brzo da izgori pa obratiti pažnju. Kada je gotov, prebaciti ga na hladan tanjir da se prohladi. 
U činiji izgnječiti feta sir, pa mu dodati pavlaku. U nju ubaciti šunku iseckanu na kockice, sitno seckanu barenu piletinu, pa čitavoj smesi dodati ohlađeni susam. 
Na samom kraju umešati majonez i ukoliko vam nije dovoljno začinjeno, so.( Smesa je prilično slana zbog feta sira, pa je najbolje salatu probati ) 



Zaključak: 
  1. Drugarica tvrdi da po originalnom receptu ne ide piletina, već da je ona ubacila pošto je imala višak ( od neke druge salate ). Pravila sam i bez piletine i nije mi to to. 
  2. Imlekova pavlaka je najčvršća od svih, a Somborski feta sir najviše daje na ukusu. Kuma je pravila sa nekim zamenskim pavlakama i mekšom fetom, bila je vrlo mekana i vodnjikava. Od ovih proizvođača će biti provereno čvrsta.
  3. Ostavite je da se prohladi u frižideru makar 1-2h. Najlepše konzistencije će biti kada malo "odleži" i kada se svi sastojci sjedine. 
  4. Vrlo je izdašna i od ove količine se dobije poveća činija. Mada koliko god da je napravite, ona makar u našem slučaju uvek prva nestane :)
Prijatno :)

4 коментара:

  1. Hvala na divnom receptu, zvuci prilicno interesantno, a kad ti nesto preporucis ne sumnjam da je i ukusno... dakle, na Pinterest pa na isprobavanje prvom prilikom.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lance, obavezno javi kada je napravis.
      Taman sada za ove praznike koji nam stizu :)

      Избриши
  2. Dopada mi se ideja. Volim ne samo susam nego i sve ostale sastojke

    ОдговориИзбриши