Stranice

26. 7. 2016.

Milkina pita sa sirom


Milka je jedna snazna zena. Jaka i samostalna, zena starog kova, kod koje se zna redosled u zivotu, redosled u bitisanju i naposletku red u kuhinji. Upoznala sam je pre vise od 15 godina. Ona je baka mog supruga, sa majcine strane. Zena koja je pre nekog vremena napunila 81 godinu, ali sam sigurna da bi joj svaki prolaznik dao ne vise od 75 godina.


Njena specijalnost je par odredjenih stvari, koje kroz sve ove godine nije menjala. I po njima je naveliko poznata. Jedna od njih je i ova pita. Da budem potpuno iskrena, u pocetku naseg druzenja nije zelela da mi otkrije niti jedan recept. I kada sam je upitala zbog cega je to tako, kratko mi je odgovorila- "Ako ja vidim da ste vas dvoje ozbiljni, sve recepte cu ti ispricati i pokazati. A do tada ces morati da sacekas". I tako sam konacno nasledila sve njene recepte. Eto, to je nasa Milka :)

Potrebno: 
  • 500gr kora za pitu i gibanicu
  • 300gr sitnog sira*
  • 180gr kisele pavlake- 1 manja casa
  • 3 jaja
  • oko 300ml mleka
  • par kasika ulja
  • 1 prasak za pecivo
  • malo soli 
* Ukoliko koristite samo sitan ili bilo koji drugi sir bez pavlake, kolicina je onda 500gr.

Priprema:

Najpre sjediniti sve sastojke za fil. Sjediniti pavlaku sa sirom ( ja sam imala Sjenicki vuceni sir, jako aromaticnog ukusa ), dodati jaja, pa prosejan prasak za pecivo.

U to postepeno dodavati mleko, sve dok se ne dobije smesa kao za palacinke, pa cak mozda i gusce.
Uliti par kasika ulja u smesu, pa posoliti po ukusu.

Ukljuciti rernu na najjace, kod mene je to 250C, da se zagreje.

Pleh za pecenje obloziti pek papirom, pa ga lagano premazati uljem, gde cemo redjati kore.

Na jednu koru pobacati kasikom fila, toliko da ga ima na svim stranama. Uviti je u rolnu sirine oko 4cm, pa od nje napraviti oblik puzica. Svaku narednu koru oblagati na spoj prethodne dok se fil i kore ne utrose.


Kada je pita slozena, u preostali deo fila dodati jos malo mleka i mrvicu ulja. Obilno premazati pitu, da bude socna. Nemojte brinuti sto fil sa strana curi, on samo doprinosi socnosti na kraju.

U momentu ubacivanja pite u rernu, smanjiti temperaturu na 200C, pa peci dok ne porumeni sa svih strana. To je u mom slucaju nekih 25min, ali to najvise zavisi od vase rerne.

Kada je gotova, izvaditi je iz rerne, pa cistom krpom ( uronjenu u ledenu vodu pa zatim dobro iscedjenu ) prekriti dok se malcice ne prohladi.
Pita ce i sutradan ostati mekana i socna zbog ovog koraka.



Milka je vrlo cesto pitu seckala na duzne komade, pa zatim redjala u vatrostalnu ciniju. To mozete uciniti i vi, ukoliko niste preterano gladni :)

Ovaj recept je posvecen svim jakim zenama iz nekih drugih vremena, kada se vrednovalo nesto drugo. Kada su reci imale tezinu, a jela se pripremala uz mirise i ukuse doma za porodice i svoje najmilije. Postujmo ono sto imamo, ucimo od njih, jer cemo sutra mi biti te bake koje ce prenositi svoje misli, uspomene i ljubav ka njima.

Zivele bake :)

9 коментара:

  1. Divno. Nešto sam slično radila sada nedavno, ali ću i ovo isprobati.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala puno dragoj baki i tebi na receptu, pita je divna i vredi je zabeleziti i sacuvati za neke buduce generacije.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Lano onoliko :)
      Nema osobe kojoj po ovom receptu pita nije uspela, stvarno. Ja nisam sebici kuvar, kada nesto valja - podeli recept sa drugima. Moj moto :)

      Избриши
  3. Анониман31. јул 2016. 07:40

    Hvala baki Milki što ti je dala recepte. Hvala i tebi što ih deliš sa nama. Pita izgleda lepo, nisam je motala nikad tako ali konačan rezultat mi se jako svidja.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dubravka, ma Milka je jedna zena zmaj :)
      Pokusajte i isprobajte, sigurna sam da cete biti zadovoljni.
      Lep pozdrav :)

      Избриши
  4. I think this is one of the most significant information for me.
    And i’m glad reading your article.
    But should remark on some general things, the web site style is perfect,
    the articles is really great : D. Good job…
    ดูหนัง

    ОдговориИзбриши