Stranice

12.02.2016.

Kiflo pizza


Situacija od pre jedno godinu dana: 

-Jao kako mi se jede neko testo..neke kiflice, nesto.. - izjavljuje kao po obicaju moj dragi. Govorim mu kako i nisam bas za neku petljanciju i pekarsko- brasnaste zahvate. 
Gleda me onako zamisljeno i kaze: -Ma majku mu  pa nije testo bauk, e pa ja cu da ih napravim! 

 
Znam koliko ume da bude uporan i odlucan i na njegovu izjavu se kliberim i dodajem:
-Ma jeeeste, ti ces da pravis kiflice! - i dalje se smejem i ne verujem da ce to stvarno da uradi. Njegov do tadasnji domen u kulinarstvu su sendvici i rostilj.
Dolazi do mene posle jedno 30 min i kaze: 
-Hej, nasao sam recept! Bas je jednostavno, idem samo da kupim svez kvasac, sve ostalo imamo! - uzima novcanik i krece ka prodavnici. 
-Gde si nasao recept?! - pitam ga i idem za njim, jer ne verujem svojim usima.  
-Kako gde? Pa na youtube-u! - kaze mi mrtav hladan i odlazi. 

Kunem se za svoje pune 32 godine, na pamet mi ne bi palo da recept na srpskom, potrazim na youtube-u! Mozda bih ukucala na Googlu ili potrazila po blogosferi sta ima, ali tu- nikada.

Od tada pa sve do danas, sve zene, devojke, pa cak i bake probale su te cuvene Acine kiflice. I nema koja nije razvukla osmeh na  sam pomen muskih kulinarija. Ok priznajem, odomacio se i poprilicno odvazio u pravljenju mnogih drugih stvari i kuhinja vise nije tabu tema za njega. 
Ovo je recept za upravo to testo, samo napravljeno na malo modifikovaniji nacin.  Od njega se moze napraviti i lepa pogaca, pogacice, pa cak mozda i neki vid stapica. Pustite masti na volju i slobodno mesite! :) 


Potrebno za testo: 
  • 700-800gr mekog brasna, Tip-400
  •  3 jaja, 2 za testo+ 1 za premaz
  • 1 svez kvasac, 40gr
  • 100 ml ulja
  • 300ml mlakog mleka
  • 2 kasicice soli
  • 1 kasicica secera
  • malo susama 
  • malo putera ili margarina 
Potrebno za fil: 
  • malo kisele pavlake 
  • malo kecapa 
  • malo sunke ili pecenice 
  • malo origana
Prosejati brasno u posudu, dodati so i secer, pa sve ovlas sjediniti. Dodati jaja, ulje, mlako mleko i u tu smesu razdrobiti svez kvasac. Prvo premesiti testo u posudi, a zatim i na pobrasnjenoj povrsini. Nemojte se strogo drzati mere za brasno, jer sve zavisi od velicine jaja. Otici ce vam jos 50-ak gr i za posipanje podloge i mesenje.  Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruci. 

Kada je naraslo, premesiti ga ponovo na pobrasnjenoj podlozi i razdeliti na zeljene komade. 
Tada ukljuciti rernu na najjacu temperaturu, kod nas je to 250C. Nama je od ove kolicine ispalo 4 jufkice.  Sredinu testa premazite pavlakom, zatim kecapom, sunkom, pa opet pavlakom, kecapom i na kraju posuti origanom. Mozete napraviti rolat, pletenicu ili praviti kao ove na slici, u vidu pancerote. Testo je sutradan malo suvlje, pa predlazem da pleh u kome cete peci ovo pecivo, oblozite papirom za pecenje, a zatim i puterom ili margarinom. Oba su podjednako dobra i ukusna. 

Stavljati rolate ili pancerote na pleh, pa ostaviti neko vreme da testo jos malo nadodje. Premazati umucenim jajetom, posuti susamom, pa staviti da se pece. U momentu kada stavite testo u rernu, temperaturu smanjite na 200C.
Peci dok testo ne porumeni, testom sa cackalicom proveriti da li je gotovo. 

Ukoliko se pak odlucite za kiflice, takodje podeliti testo na 4 jufke. Svaku rastanjiti oklagijom na veci krug, pa seci na troglove. Puniti smesom od malo sira, 1 jaja i malo soli. 
Premazati jajetom i posuti susamom, pa po prethodnom redosledu peci. Ispasce 2 ture kiflica, otprilike.

Eto sto ti je ljubav, ucini da nemoguce postane moguce i evo ne vredi, sada cu morati da naucim kako da napravim neku policu za knjige ili da naucim kako da zamenim gumu na autu. Priznajem, zadao mi je zadatak. 

P.S. Alek, hvala za vecitu inspiraciju :*





 

6 коментара:

  1. Vidiš da je ispalo korisno što nisi imala volje da mesiš. :))) Sad možeš da izvoljevaš da ti dragi pravi ove božanstvene pizza-kifle (kad već ume), pa uživaj... Pozdrav ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nepredvidjene stvari donose predvidjeno uzivanje ocigledno :)
      Puno hvala na citanju :*

      Избриши
  2. Uvodni tekst mi je izmamio osmeh, svi komplimenti glavnom pekaru... odlican receptic i kiflice.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pekar je tako dobro usavrsio testo, da sada kada ja pozelim nesto da zamesim, on odradi testo a ja ostatak. I svima lepo :D
      Musko uzvraca pozdrave :)

      Избриши