Stranice

15. 5. 2017.

Lagana povrtna čorbica


Ovo je lagana, divno osvežavajuća i veoma zasitna čorbica. U toplim danima koji nam dolaze ( ne onoliko brzo koliko bi smo mi to želeli ), ona uz prepečeni hleb i salaticu može poslužiti i kao ručak. Sastojci za nju su dostupni uglavnom preko cele godine, pa je možete praviti kada poželite. 



Verujem da svako od nas ima neku svoju verziju, a ova moja je nastala sasvim slučajno. Nakon nekog od mnogobrojnih praznika, onda kada je stomak umoran od teške hrane. Kombinaciju smo par puta menjali, ali se ova pokazala kao najbolja i najuspešnija od svih. Ukoliko želite nešto sto će vas osvežiti i okrepiti, ovo je pravi recept za vas.

Potrebno: 
  • 1 manja glavica karfiola
  • 1 manja glavica brokolija
  • 1 srednja tikvica
  • 2 veće šargarepe
  • 1 veći crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 pileća kocka za supu- Maggi
  • 300ml jogurta- najbolje Moja kravica Imlek
  • 4 kašike kisele pavlake- Imlek
  • puna šaka seckanog peršuna
  • so i biber po ukusu

Karfiol i brokoli iseckati na male cvetice, stabljike na kockice. Tikvicu izdubiti, izvaditi joj semenke, pa iseći takodje na kockice. Šargarepu, crni i beli luk, ubaciti u seckalicu pa dobro usitniti. Na malo ulja propržiti masu od luka i šargarepe, malo prodinstati pa dodati kocku za supu i malo vode. Zatim ubaciti povrće, pa naliti vodom da se povrće lepo skuva.



Ono će biti gotovo nakon nekih 30-35 min ukoliko ga kuvate na srednje jakoj vatri. Ili jednostavno proverite da li je kuvano. 

Kada je povrće omekšalo, iznječite ga gnječilicom za krompir, a možete se kao i ja potpomognuti dodatno i viljuškom :)


Ubaciti kiselu pavlaku, pa dodati i jogurt, sve vreme mešajuci žicom. Začiniti solju i biberom po ukusu, pa posuti sveže seckanim peršunom. 

Zaključak:
  1. Ukoliko želite možete izostaviti kocku za supu, a smesi dodati sitno seckanu barenu piletinu ili junetinu. 
  2. Vodu koju ćete dodati prilikom kuvanja dodajte po svojoj želji. Manje za gušće, više za redje.
  3. Možete smesu izmiksati štapnim mikserom, ali ćete tada dobiti kašu/potaž. I biće dosta gušća, pa će vam zasigurno trebati više vode kao i jogurta. Mi volimo kada se vide komadići povrća. Ukoliko vaša deca ne jedu povrće, eto sjajnog načina da ga zamaskirate.  
Prijatno :)

Нема коментара:

Постави коментар