Ovo je lagana, divno osvežavajuća i veoma zasitna čorbica. U toplim danima koji nam dolaze ( ne onoliko brzo koliko bi smo mi to želeli ), ona uz prepečeni hleb i salaticu može poslužiti i kao ručak. Sastojci za nju su dostupni uglavnom preko cele godine, pa je možete praviti kada poželite.
Verujem da svako od nas ima neku svoju verziju, a ova moja je nastala sasvim slučajno. Nakon nekog od mnogobrojnih praznika, onda kada je stomak umoran od teške hrane. Kombinaciju smo par puta menjali, ali se ova pokazala kao najbolja i najuspešnija od svih. Ukoliko želite nešto sto će vas osvežiti i okrepiti, ovo je pravi recept za vas.
Potrebno:
- 1 manja glavica karfiola
- 1 manja glavica brokolija
- 1 srednja tikvica
- 2 veće šargarepe
- 1 veći crni luk
- 1 čen belog luka
- 1 pileća kocka za supu- Maggi
- 300ml jogurta- najbolje Moja kravica Imlek
- 4 kašike kisele pavlake- Imlek
- puna šaka seckanog peršuna
- so i biber po ukusu
Karfiol i brokoli iseckati na male cvetice, stabljike na kockice. Tikvicu izdubiti, izvaditi joj semenke, pa iseći takodje na kockice. Šargarepu, crni i beli luk, ubaciti u seckalicu pa dobro usitniti. Na malo ulja propržiti masu od luka i šargarepe, malo prodinstati pa dodati kocku za supu i malo vode. Zatim ubaciti povrće, pa naliti vodom da se povrće lepo skuva.
Ono će biti gotovo nakon nekih 30-35 min ukoliko ga kuvate na srednje jakoj vatri. Ili jednostavno proverite da li je kuvano.
Kada je povrće omekšalo, iznječite ga gnječilicom za krompir, a možete se kao i ja potpomognuti dodatno i viljuškom :)
Ubaciti kiselu pavlaku, pa dodati i jogurt, sve vreme mešajuci žicom. Začiniti solju i biberom po ukusu, pa posuti sveže seckanim peršunom.
Zaključak:
Kada je povrće omekšalo, iznječite ga gnječilicom za krompir, a možete se kao i ja potpomognuti dodatno i viljuškom :)
Ubaciti kiselu pavlaku, pa dodati i jogurt, sve vreme mešajuci žicom. Začiniti solju i biberom po ukusu, pa posuti sveže seckanim peršunom.
Zaključak:
- Ukoliko želite možete izostaviti kocku za supu, a smesi dodati sitno seckanu barenu piletinu ili junetinu.
- Vodu koju ćete dodati prilikom kuvanja dodajte po svojoj želji. Manje za gušće, više za redje.
- Možete smesu izmiksati štapnim mikserom, ali ćete tada dobiti kašu/potaž. I biće dosta gušća, pa će vam zasigurno trebati više vode kao i jogurta. Mi volimo kada se vide komadići povrća. Ukoliko vaša deca ne jedu povrće, eto sjajnog načina da ga zamaskirate.
Prijatno :)
Нема коментара:
Постави коментар