Ukoliko ste ljubitelj susama ova salata je baš za vas. Postoji nekoliko recepata koji se iznova ponavljaju u našoj kuhinji, ali nikako da se nađu na blogu. Moram dodati da zaista ne postoji osoba koja je probala ovu salaticu, a da me nije upitala za recept. Nakon što uredno izdeklamujem sastojke, svi su u čudu. I to je to?! Uglavnom je odgovor kod svih isti. Da, to je to - školski odgovaram uvek :)
Na jednom od rođendana drugarice sam je probala i maltene zaronila glavu u činiju sa njom. Od svih stvari koje su se nalazile na stolu, mislim da sam uz neke kiflice jela samo i jedino nju :D
Potrebno:
- 300-400gr feta sira, preporučujem Somborsku fetu
- 700gr kisele pavlake, najbolje Imlekova od 20%mm
- 300gr praške šunke
- 100gr susama
- 200-300gr barenog pilećeg mesa
- 3-4 kašike majoneza
- so po ukusu
U tiganju bez ulja tostirati susam. Mešati dok ne porumeni, hoće brzo da izgori pa obratiti pažnju. Kada je gotov, prebaciti ga na hladan tanjir da se prohladi.
U činiji izgnječiti feta sir, pa mu dodati pavlaku. U nju ubaciti šunku iseckanu na kockice, sitno seckanu barenu piletinu, pa čitavoj smesi dodati ohlađeni susam.
Na samom kraju umešati majonez i ukoliko vam nije dovoljno začinjeno, so.( Smesa je prilično slana zbog feta sira, pa je najbolje salatu probati )
Zaključak:
Zaključak:
- Drugarica tvrdi da po originalnom receptu ne ide piletina, već da je ona ubacila pošto je imala višak ( od neke druge salate ). Pravila sam i bez piletine i nije mi to to.
- Imlekova pavlaka je najčvršća od svih, a Somborski feta sir najviše daje na ukusu. Kuma je pravila sa nekim zamenskim pavlakama i mekšom fetom, bila je vrlo mekana i vodnjikava. Od ovih proizvođača će biti provereno čvrsta.
- Ostavite je da se prohladi u frižideru makar 1-2h. Najlepše konzistencije će biti kada malo "odleži" i kada se svi sastojci sjedine.
- Vrlo je izdašna i od ove količine se dobije poveća činija. Mada koliko god da je napravite, ona makar u našem slučaju uvek prva nestane :)
Hvala na divnom receptu, zvuci prilicno interesantno, a kad ti nesto preporucis ne sumnjam da je i ukusno... dakle, na Pinterest pa na isprobavanje prvom prilikom.:)
ОдговориИзбришиHvala Lance, obavezno javi kada je napravis.
ИзбришиTaman sada za ove praznike koji nam stizu :)
Dopada mi se ideja. Volim ne samo susam nego i sve ostale sastojke
ОдговориИзбришиDubravka, taj spoj jednostavnih sastojaka je divan :)
Избриши