Stranice

22. 1. 2014.

Provansalska piletina


Resih da napravim piletinu. Gledam ja nju, gleda ona mene. Nesto bih ja tu promenila, ali nisam bas najsigurnija sta. I onda se setih ovog recepta. Zapao mi je za oko odavno, ali se valjda kockice nisu poklopile da ga isprobam. 

I opet kao i u ovom postu, nedostatak potrebnih sastojaka mi je grebao sive celije. Gde da nabavim incune, svez ruzmarin i ostalo, u popodnevnim satima vikenda. A priznajem, ne volim preterana svrljanja po marketima vikendom. 

Iscitam jos po koji recept na netu, sa tim prezlama od svezeg hleba i resim da sama napravim sopstvenu varijantu, pa kako ispadne. I ispade odlicno, zaista!  

Krckava kora u kombinaciji sa mekim mesom i dodatkom najneutralnije testenine, je bas pun pogodak. 

Savetujem da ukoliko niste preterani ljubitelj dubokog poha, pokusate da napravite piletinu na malo drugaciji nacin. A konacni rezultat je vrlo slican klasicnom pohu. Vrlo je jednostavno zapravo.  
Mozda je cak i za nijansu krckavije, ali to je vec stvar ukusa zar ne? :)

Potrebno
  • 3 pileca batka
  • 3 pileca karabatka 

Za marinadu 
  • 2 cena belog luka
  • so, biber 
  • svez persun 
  • malo chili sosa 
  • kasicica aleve paprike
  • malo ulja
Za domace prezle
  • 2-3 parceta svezeg hleba bez kore
  • saka svezeg pesuna
  • 4-5 kasika maslinovog ulja
  • so, biber
Testenina sa pavlakom 
  • 250 gr testenine
  • malo mladog kajmaka
  • 100 ml kisele pavlake 
  • so 
Priprema piletine

Priprema 


Najpre podeliti batake i karabatake, ukoliko nisu vec odvojeni. Od navedenih sastojaka napraviti marinadu, pa piletinu staviti u posudu mesajuci sastojke. Prekriti providnom folijom, pa ostaviti da odstoji 30-ak min. 



Nakon toga, ovlas skinuti sve sastojke od marinade sa mesa, pa ga prziti dok lepo ne porumeni sa svih strana.   

Sveze kriske hleba iseci na kockice, pa ubaciti u secka, sa svezim persunom, solju i biberom. Gotovoj mesavini dodati maslinovo ulje i povezati u kompaktnu celinu. 

Rernu ukljuciti na 200C. U pleh oblozen pek papirom, redjati piletinu. 

Prezle utiskivati u meso, laganim pritiskom. Ono je prilicno neposlusno i padace sa svih strana, ali kada jelo bude gotovo, prezle ce se pretvoriti u jako lepu koricu koja je ukusna koliko i meso. Tako da, bez brige samo neka padaju. 

Peci na 180C dok ne porumeni sa svih strana. Tada je gotovo. 

Testeninu skuvati klasicno. U ulju na kome smo proprzili piletinu, dodati mladi kajmak, malo kisele pavlake, malo soli i malo bibera. Dinstati dok se svi sastojci ne otope.
Skuvanu i ocedjenu testeninu obaciti u gotov sos, pa ga posluziti uz batake.  

Zakljucak:

Iz ciste radoznalosti sam se poigrala sa najjednostavnijim sastojcima. Da sam prezlama recimo dodala majcinu dusicu, maslac, svez ruzmarin cak, verujem da bih samo poboljsala njen ukus. A cak i ovako, sa pomalo podcenjenim persunom, ispade sasvim zadovoljavajuce.

Prijatno! :)

 

 
 

2 коментара:

  1. Rucak za 5+, ne bih tu nista menjala.:)) p.s. nego, kad ce biti opet na meniju, da se najavim unapred, khmm...:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Hej Lance hvala :)
    Kad god pozelis, moze! Meni se da ponoviti uvek.

    ОдговориИзбриши