Stranice

18. 10. 2016.

Mekana pita sa jabukama


Krenula je sezona ovog super zdravog voca koje nam podaruje snagu, zdravlje i spasava odlazak kod doktora :)



Ovaj recept i nije bas toliko zdrav koliko se to ocekuje od ove vocke, ali ukoliko imate nekoga ko preterano ne ljubi jabuke, posluzite ga ovom mekanom i socnom pitom. Dopasce mu se, gotovo sam sigurna.

Originalni recept sam dobila pre tacno 11 godina u doba kada nisam previse boravila u kuhinji. Naravno kako to biva u nasim receptima, naznacni su bili samo sastojci i period pecenja. O pripremi naravno nije bilo ni reci.
Obzirom da sam imala vecu kolicinu jabuka resih da ga napravim. Ni ne gledajuci recept, vec samo potrebne sastojke upustih se u pravljenje. I na pola puta shvatam da ne pise kako postupak ide. Gledam ja u recept, boga mi gleda on u mene i kaze:
- Pa sta me gledas? Nastavi da me pravis nema tu neke velike filozofije.
I tako i bi. Poslusah instinkt, sve vreme pokusavajuci da izvucem konacni proizvod iz malog mozga
( jer da mi se nije dopao, recept ne bih ni trazila, jel' te ).

Na kraju dobijem jednu socnu, mekanu pitu koju cu zasigurno praviti ponovo.

Potrebno: 
  • Oko 300-350gr kora za pite i gibanice ( najbolje su se pokazale ove u svim pitama )
  • 1 kg jabuka ( ociscenih u mom slucaju je bilo 740gr )
  • 200gr griza
  • 300ml ulja
  • 470gr secera 
  • 1 prasak za pecivo
  • 4 jaja
  • 200ml jogurta
  • Sipka burbon vanile
  • Pola kasicice cimeta
  • 1 kasicica arome ruma



Najpre izrendati jabuke, pa ih ostaviti po strani.
U drugoj ciniji pomesati prvo suve sastojke- griz, secer, prosejani prasak za pecivo, cimet i vanilu. Toj smesi dodati ulje, pa sjediniti sve sa rendanim jabukama. Tek na kraju ubaciti aromu ruma.

U podmazan pleh redjati na pocetku 3 kore ( svaka premazana samo sa uljem ).
Nakon toga slagati pitu redosledom fil, kora, fil,  sve dok ne istrosimo potrebnih 300-350gr.
Ivice koje strce, takodje premazivati sa filom ka unutra.
Zavrsiti sa korom koju cemo ususkati sa svih strana oko cele pite.


Ostrim nozem je iseci na kocke ( hoce kora malo da bezi zbog prilicno "klizavog" fila ), ali to nista ne menja na ukusu.
Umutiti jaja, dodati im jogurt i sve lepo preliti preko isecenih parcica. 
Pitu peci u unapred zagrejanog rerni na 200C, nekih 40-45 min ili u zavisnosti od vase rerne, dok pita lepo i fino ne porumeni.


Zakljucak:

- Cini se da je poveca kolicina secera problematicna, medjutim pita zapravo nije preslatka. Na skali od 1 do 10, dala bih joj ocenu 6. Neverovatno, ali istinito.
-Mozda ima veze i to sto moje jabuke nisu bilo slatke skoro uopste. Ukoliko imate neku sladju sortu, smanjite kolicinu secera ili deo zamenite smedjim secerom.
-Moj dodatak je vanila, cimet i aroma ruma. Smesa mi je delovala pomalo "neubedljivo", a sitne tackice vanile mu pri preseku daju bas simpaticni detalj. O ukusu necemo ni govoriti :)
- Muz je samo prosao pored nje, potpuno nezainteresovano, racunam da je sa jagodama ili cokoladom ne bih je verovatno ni videla :)
-I na samom kraju, ovo je starinski kolac u novom ruhu. Skuvajte solju caja ili kafe i uzivajte u njemu. Pruzite mu sansu i necete se pokajati sigurna sam.

Prijatno :)

6 коментара:

  1. Sve sto je sa jabukama mi se veoma svidja, tako da slobodno mozes poslati jedan tanjiric ako je jos ostalo.:)) p.s. verujem da bi bilo interesantno napraviti je i kao strudlu, recimo redjati po 3-4 kore (svaku premazati prelivom od jogurta i griza), pa onda staviti fil od jabuka i uviti kao rolatic... ponoviti sve sa ostalim korama, eto mozda kao ideja za sledeci put.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Palo mi je i to napamet, ali veruj mi Lano potpuno me je sludela cinjenica da ne mogu da se setim kako je kolac finalno izgledao :D
      Od secanja je ostao samo ukus i da to je taj.

      Hvala puno na javljanju i tanjiric bih drage volje prosledila u Leskovac :)

      Избриши
  2. Fino! Voćne pite su mi omiljene, a ova tvoja je sigurno mnogo ukusna! 💖

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Socna je i sutradan. Stoji ususkana u frizideru i tako hladna je savrsena :)

      Hvala Gago :*

      Избриши
  3. Odlična pita i bilježim recept. S time da ću šećer smanjiti na max 200 g (demeraru) jer su nam svi uobičajeni kolači (naročito slastičarski) previše slatki. Vjerujem da je pita divno sočna i to nekoliko dana.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slobodno mozes da smanjis kolicinu secera i molim te obavezno javi kako je ispala na kraju :)
      Ja sam je onako mlaku sekla i ubacivala u kutiju sa poklopcem da malo omeksa, pa kada je bila potpuno ohladjena pravac frizider. Mekana, socna, pa jos hladna..uzivancija za sva cula. Pozdrav :)

      Избриши