Stranice

24. 12. 2013.

Lepljivi puzici sa cimetom

Puzici sa cimetom


Priznajem, od kada sam kod Tamare videla ove puzice prosle godine, motaju mi se po glavi vrlo, vrlo cesto :) 

Kanim se da ih pravim, jer me bas asociraju na zimu. Volim taj osecaj hladnoce, kao i ususkanosti ispred tv-a, uz solju toplog mleka, jake kafe ili cak kuvanog vina. 

Oduvek sam zelela da imam kamin, kao sav posten svet "preko bare", pa da kucu okitim kao novogodisnju jelku, bez grize savesti :D 

Onda bih lepo kao zena, sela ispred tog kamina, dok napolju provejavaju hladni zimski smetovi, praceni slobodnim danima. 
Recimo ovako nesto:  



Elem, posto od kamina trenutno nema nista, a boga mi ni od zime ove godine, resih za svoj gros, da napravim ovu poslasticu. Volim te topljive kolace, od kojih se posteno umrljavis. I volim sto je bas preporuka da se klopaju dok su topli. 

Sa druge strane, m.d. nije bas neki preterani ljubitelj toplote. Zapravo, letnje i te kako, ali u jelima mh, vrlo slabo. X puta sam se zapitala, kako je moguce da se dva potpuno dijametralno suprotna bica, tako lako spoje, a da se sustinski toliko razlikuju. 
Ali valjda je to neka kosmicka karma, sve to lepo dodje na svoje na kraju. 

Kao sto se vec mnogima od vas desavalo, bas sam se namerila da napravim ove puzice, ali od sastojaka koje sam trenutno imala, mogla sam eventualno hleb da napravim. Ni svezeg kvasca, ni maslaca, ni braon secera, ma polovina sastojaka nedostaje.

Prosnjuram po kuhinji, pola kesice suvog kvasca. Moze da posluzi ako ga iskombinujem sa praskom za pecivo. Maslac eventualno mogu da zamenim uljem. Braon secer...hm..i dalje ceprkam po policama, fiokama, znam. Pomesacu ga sa kakaom. To ce mu dati onu lepu braon boju. Sastojci, su koliko-toliko na broju.
Uz jos koju modifikaciju u testu, nastade ovaj lepljivi puzic. 
 


Potrebni sastojci
Za testo:
  • oko 500 gr brasna + po potrebi za posipanje
  • 5g suvog kvasca
  • 1 kasicica praska za pecivo 
  • 1 jaje
  • mala solja toplog mleka ( oko 1dl )
  • mala solja tople vode (oko 1dl )
  • 2 kasike secera
  • 1/2 kasicice soli  
Za fil: 
  •  rendana korica 1 pomorandze
  • 150gr secera
  • 2 kasicice aroma vanile
  • 2 kasike kakaa
  • 2 kasicice cimeta u prahu  
  • 5 kasika ulja
Za premaz:
  • 50 ml mleka
  • 30gr secera u prahu



Priprema

Zamesiti testo od navedenih sastojaka. Ono ce u pocetku biti prilicno mekano, ali nastaviti sa radom.  

Nauljiti posudu u kojoj ce se testo dizati, pa ga poloziti takodje premazujuci povrsinu testa. Prekriti providnom folijom, zatim krpom, pa ostaviti da nadolazi 1h. 

Secer pomesati sa kakaom. Premesiti nadoslo testo, pa ga razvaljati u pravougaonik, na pobrasnjenoj povrsini.  

Testo premazati sa uljem, posuti ravnomerno sa kombinacijom secera i kakaa, rendanom koricom pomorandze, cimeta, aromom vanile. 

Oblikovati veliki rolat, pa ga seci na komade 2 cm. 

Rolnice redjati u podmazan pleh, pa ih ostaviti da se udvostruce. 

Rernu ukljuciti na 190C, pa nadoslo pecivo, premazati sa jos malo ulja. Peci ih 20-ak minuta dok ne porumene. 

Penasto umutiti mleko sa secerom u prahu, pa preliti preko gotovih puzica dok su jos vruci. 


Zakljucak: 

Da sam pratila recept od prvog do poslednjeg slova, verujem da bi to bila sasvim druga prica. Ne kazem da se i ovako nisu smazali, jesu, ali ipak mislim da sam trebala da trknem do prodavnice po maslac :) 

Takodje mislim, da se komotno moze dodati jos mleka, obzirom da je bas ono zasluzeno za efekat karamele na kraju.  

Sto se mene licno tice, sigurno cu ponoviti ovaj receptic, a m.d mozda vise legne, neka socnija varijanta.  

Tamara hvala puno!

Prijatno :)

 















19. 12. 2013.

Cocin Choco Muffin

Choco Muffin

Mart je mesec, 2013-te godine. Brat je pocetkom iste, na sopstveno insistiranje odlucio da ode u vojsku. Odavno su je ukinuli, ali on je jednostavno takav sklop licnosti. Voli autoritet, voli red, rad i disciplinu. Nikome od nas nije bilo cudno kada je resio da se sam prijavi. Preskocili su ga prilikom evidencije, pa se covek sam prijavio!  

Cetiri godine je mladji od mene, ali ponekad imam osecaj da je mnogo stariji.  Zakletva je zakazana za mart mesec. Mama i tata se dogovaraju kada se krece, dragi pravi plan kuda da idemo. A ja kao starija sestra ne znam sta da mu napravim da se zasladi. Znam ja da se mi vracamo sa roditeljima kod njih, ali ja u svojoj glavi vec mozgam sta bi moglo da "prezivi" put od Beograda do Sombora i nazad.  
 
I onda se setim ovih divnih muffin-a, koje sam probala kod drugarice. Toliko su socni i nakon par dana, da mi je ovo na kraju bila jedina solucija. Plus, cokoladni su, a budimo realni, ko ne voli cokoladu? :) 

Recept je pronadjen u nekom casopisu, nisam sigurna bas u kom. Ima i malo modifikacija, jer u originalnom receptu stoji da se gotovi kolacici ukrasavaju slagom i bombonama. Meni je to u ovom slucaju bila nemoguca misija. 

Gotove kolacice sam premazivala Nutelom, pa ih ukrasavala sarenim bombonicama, cokoladom, ko sta voli zapravo.

I prezivese put, bez ikakvih problema, da dodam. 

Ovaj post posvecujem svom bratu, koji je uvek nekako tu.  I kada jeste i kada nije. Razliciti smo po mnogo cemu, a opet tako slicni. Puno puta me je pitao zasto ne nastavim sa pisanjem bloga. I kada cu konacno nesto sto sam zapocela, da zavrsim. Ili da mu se makar posvetim. 

Evo buraz, posvetila sam mu se nakon mnogo vremena, pa bas zato i ovaj Muffin posvecujem tebi. Ne zato sto je u njemu Nutella, vec zato sto je sve u zivotu uzrocno-posledicno :)  

Da dodam, da se slobodno mogu duplirati sastojci, u tom slucaju ispadne oko 50-ak kolacica, tj oko 4 pleha.  A smesa je prilicno gusta.


Potrebni sastojci 
  • 250 gr brasna
  • 200 gr secera 
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 1/4 kasicice sode bikarbone
  • 250 ml mleka
  • 2 kasike kakaa 
  • 2 vanil secera 
  • 80 ml ulja 
  • 1 jaje
  • 100 gr cokolade (mozete staviti i za kuvanje, kao i mlecnu)  
  • malo nutele 
  • cokoladne/sarene mrvice

Priprema 

Pomesati suve sastojke. Brasno sa praskom za pecivo, sodom bikarbonom, secerom, kakaom i vanil secerom. U drugoj posudi sjediniti jaje sa mlekom i uljem. 

Pomesati obe smese. Dodati u tu smesu cokoladu, usitnjenu na kockice ili komadice.  

Kalup za projice ili muffin-e, oblagati korpicama, pa ih do polovine puniti smesom.
*Laksa varijanta je da koristite kasiku za sladoled, kako bi manje-vise svi bili isti.  

Tokom pripreme, rernu zagrejati na 200C, pa ih peci oko 18min. Tj, dok ne budu gotovi. Mada je ovo relativno i zavisi od vase rerne. 

Dok su jos uvek vruci, premazati ih nutelom, pa valjati u cokoladne/sarene mrvice. 


P.S. Znam da mrzis kada te zovem Coci, ali sta cu, jace je od mene ;)

I umalo da zaboravim, svi koji slave Sv. Nikolu, srecna slava vama i vasim bliznjima :) 

Prijatno!


18. 12. 2013.

Gusenica pecivo

Gusenica pecivo 


Lutajuci medju mnostvom recepata, u velikoj virtuelnoj zajednici koja nas okruzuje, za oko mi je zapao bas ovaj.  Nisam bas neki ekspert za testa priznajem, ali me je neko vreme kopkala ideja da bas ovo pripremim za neki dorucak ili veceru. 

Prilicno skepticno sam krenula u pripremu, a rezultat je bio fantastican. Dragi je uz casu hladnog jogurta, samo zadovoljno klimao glavom i nastavio da klopa :)   

Prijateljima se ovo takodje dopada, jer je samo po sebi, sasvim dovoljno za jedan obrok, a i prilicno zanimljivo izgleda. Mozda samo uz solju mleka ili  eventualno jogurta.  Takodje moze biti i neka slatka varijanta, obzirom da je testo prilicno neutralno. 

Mnogo puta do sada sam pravila ove zanimljive gusenice u raznim varijantama ( pa cak i kao kiflice, kajzerice ), pa vam od srca preporucujem da ih probate.


Sto se recepta tice, postupak izrade je malo neuobicajen, jer nema klasicnog cekanja da obradjeno testo naraste. Jednostavno se nakon povezivanja sastojaka, testo baca po radnoj povrsini. Priznajem, jako dobra stres terapija, pokusajte ;) 


Potrebni sastojci 
  • 2 dl mlake vode 
  • 2 dl jogurta 
  • 1 dl ulja
  • 20 gr svezeg kvasca 
  • 1 kasika secera 
  • 1 kasicica soli 
  • brasno po potrebi*  
      * ( Iz dosadasnjeg iskustva, pokazalo se da optimalno ispada 700gr brasna ) 
Priprema 
U posudici pomesati mlaku vodu, kvasac i secer. Ostaviti da odstoji neko vreme, pa sve zajedno sjediniti sa mesavinom jogurta, ulja, soli i brasna. Testo je na pocetku prilicno mekano, ali dodavanjem brasna, ono postaje kompaktnije i lakse za rad. 
Dobijenu kuglu testa ne ostavljati da nadodje, vec je bacati po radnoj povrsini 50-60 puta. Cinjenica da cete imati brasna svuda po sebi, ne umanjuje stres-terapiju koju osecate tokom izrade :) 
Obradjeno testo se zatim deli na 10 jednakih delova. Svaki deo razvaljati u elipsasti oblik, duzine 28cm ( ili velicine vaseg pleha ), i sirine 10cm. Razvaljani deo se zaseca po sredini, ali ne do kraja ( kao kada se pravi usecanje na hlebu ). Nakon toga, zaviti ga u roladu i poloziti na pleh sa papirom za pecenje. Ostaviti ga pola sata da odstoji, pa peci.  
Savetujem da ostavite mesta izmedju ovih stapica, obzirom da ce pri pecenju narasti. Ne peku se puno, otprilike 30-40 min, zavisno od rerne koju imate.  

Prijatno!
 

17. 12. 2013.

Susam pogaca





Ovom lepom i mirisnom pogacom, zelim svima da pozelim srecne predstojece praznike, kao i dobrodoslicu na moj blog. Jako volim ovu pogacu iz mnostva razloga. Prvi je, jer je jako ukusna. Drugi, jer na stolu izgleda jako svecano i bas je mirisna. A treci, jer je ovo prvi post ( na koji sam samu sebe konacno naterala ) da nastavim nesto sto je zapoceto 2010-te godine. 

Jako mi je krivo jer se nisam vise potrudila oko njega, znam. Ali sam zvanicno obecala sebi, da cu se vise pozabaviti njime, kako i zasluzuje. Mnoge od vas redovno citam sa pravim uzivanjem zaista.


Necu previse detaljisati o receptu, Lana je to odradila besprekorno na svom blogu. Zahvaljujem se beskrajno svim divnim damama, koje su me inspirisale da nastavim zapoceto.  

Draga Lana, hvala ti puno na ovom divnom receptu, pravio se mnogo puta u mojoj maloj kuhinjici :)