Stranice

20.11.2014.

Let's say yes!


Koliko sam puta uhvatila sebe kako buljim u monitor i zelim da izustim koju, ali sam uvek imala neka preca/sporedna posla. Izgovori su tu sjajan beg od cinjenice, da nisam znala kako da se ponovo vratim onome sto me zaista kopka. Onako vise se meskolji, trazi da se nastavi.

30.04.2014.

Smuckaj mi pastu


Sto ne volim kada mi naidje period poput ovog. Toliko obaveza, da ne mogu posteno da se posvetim pisanju i fotkanju recepata. Gomila nekih uzrocno-posledicnih obaveza i eto, prodje skoro mesec dana da nisam objavila nista.  
Slike cuce u draftu, cekaju da se konacno smilujem da ih objavim. Propustila sam Laninu nagradnu igru, a bas sam zelela da ucestvujem, ali uz svu dobru volju, jednostavno nisam stigla.
Uskrs je prosao, slike jaja i svih divnih djakonija, takodje sam preskocila da objavim. Ali u nekom narednom postu cu sigurno objaviti makar Egg salad, ako nista drugo.  


Sto se tice ove paste, cesto je pravim i postoji gomila varijacija na temu iste. Dragi cesto zna da dobaci "Ma smuckaj neku pastu", pa otuda i ovakav naziv. Vrlo jednostavan nacin pripreme, pomalo podseca i na neku varijantu ragua, gulasa, kako ko voli zapravo. 

Sastojci ne moraju da budu precizni i potpuno tacni, mera je okvirna i proizvoljna. 

Potrebno: 
  • Oko 300 gr svinjskih snicli 
  • Oko 200 gr sampinjona
  • 1 veca glavica crnog luka
  • 2 cena belog luka
  • 2 srednje sargarepe
  • 1 konzerva pelata u kockicama-250gr
  • Oko 300-400 gr testenine
  • Saka seckanog persuna 
  • So, biber 
  • +po zelji kasika brasna
Priprema: 

Crni i beli luk iseci na sitno, pa sve zajedno proprziti na jacoj vatri. Dodati meso iseckano na kockice, dinstati takodje na jacoj vatri, dok se pore na mesu ne zatvore. 

Smanjiti vatru, pa dodati sampinjone seckane na listice. Takodje ubaciti i sargarepu secenu na kockice, proprziti jos malo, dodati so, biber, pa sve naliti pelatom i dodati malo vode. 

Po zelji se moze dodati kasika brasna, od njega se dobija jako lep sos kasnije, koji tek po malo sve poveze. 

Krckati na laganoj vatri dok meso potpuno ne omeksa. Ovo je takodje relativno i zavisi najpre od vaseg sporeta. Meni je na ovu kolicinu mesa, bilo potrebno oko 1h.

Testeninu skuvati al dente, procediti je, pa sjediniti sa raguom. Na kraju, posuti sa sveze seckanim persunom i uzivati u ovoj jednostavnoj pasti. 

P.S.Nadam se da ce naredni period biti srecniji po mene, sto se tice vremena. Pripreme oko svadbe se prilicno zahuktavaju, pa ako me ne bude bilo u meri u kojoj bih ja volela, makar imam posten razlog.  

I da dodam na kraju, ovaj post posvecujem svojoj najdrazoj kumi kojoj je danas rodjos, Dale da si mi ziva & zdrava jos 100 godina :*

Do sledeceg kuvanja, pozdrav od mene :) 
Prijatno!

04.03.2014.

Kolac sa cim hoces


Kada se samo setim svojih prvih iskustava u pripremi slatkisa, obuzme me neka neopisiva sramezljivost. Prva stvar koju sam pokusala da napravim bio je puding od vanile. Drugarica i ja imale smo po 13 godina, letnji raspust je bio u jeku, a nama se bas prijeo puding. Kako i zasto smo umesto 500ml mleka stavile 1l, ni dan danas ne znam. Dobile smo vanilastu corbicu, malo je reci nejestivu :) 
Sa slanisima je vec situacija bila bolja. Mama i tata su u tom nekom periodu, radili po ceo dan, pa sam ja bila zaduzena za pripremu rucka. Svako jutro cekala me je ceduljica na stolu, sa receptom koji treba da se realizuje. Secam se da je prva stvar koju sam napravila bio grasak. I tako su se jela menjala, a ja postajala sve sigurnija u kuvanju. Zaista sam zahvalna mami na tome, jer u godinama koje su usledile, naterala me je da o kuvanju razmisljam. Da nisam nesposobna, da o sebi mogu da se staram gde god da odem. Mama, beskrajno ti hvala za to :) 

Elem, kolac koji sledi, nije original i nije onakav kakvog ga spremam inace. Ovo je prvi kolac koji sam uspela da napravim bez posledica, sa citavih 12-13 godina. To je zapravo, klasican kolac sa vocem, na patispanju. Znam za milion varijacija na tu temu, isprobala sam ih podosta, ali uvek se vracam ovom receptu. Kada sam tada u osnovnoj skoli pitala drugaricu kako se kolac zove, rekla mi je: Kolac sa cime hoces! :) Misleci na varijaciju voca, koja je proizvoljna. 

Ovo je skoro identicno biskvitno testo, sa par vrlo malih izmena. Volim ovakva testa, jer su jako zahvalna za cuvanje, dugo ostaju socna, a i tekstura im je vazdusasta. Takodje, pogodna su za izmene, koje su kod mene postala nepisano pravilo.  

U odnosu na originalan recept, ovo je polovina mere, mada naravno, mozete duplirati sastojke slobodno :)

   
Potrebno: 
  • 2 jaja
  • 2 kafene soljice secera ( 1.5 soljica smedjeg, 0.5 soljice kristal secera ) 
  • 1 kafena soljica ulja 
  • 1.5 kafena soljica mleka
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 4.5 kafene soljice brasna
  • 4 supene kasike Nesquik-a + 2 kasike za posipanje
  • 1 kasicica vanila ekstrakta
  • 3 cokoladne bananice 
  • *kafena soljica zapremine 1.5ml    
Priprema: 

Rernu ukljuciti na 250C, dok pripremate sastojke. Kalup promera 28cm lagano premazati uljem, pa ga sa obloziti papirom za pecenje ( opkrojiti krug za dno ). 
Suve sastojke pomesati, brasno lagano prosejati sa praskom za pecivo, zatim dodati prosejani Nesquik. Dodati tecne sastojke i sve povezati u kompaktnu smesu.  
Cokoladne bananice iseci na male komadice, pa dodati u gotovu smesu. 
Par puta okrenuti kalup, da izadje vazduh, pa dodati prosejani Nesquik na vrh. Sarati kruznim pokretima koru cackalicom, da bi smo dobili mermernu saru na vrhu. 
Pri ubacivanju kolaca u rernu, smanjiti je na 200C, pa peci dok kora ne bude gotova. Proveriti da li je gotova, testom sa cackalicom.

Kada je kolac gotov, prohladiti ga i seci na zeljene oblike. 
Jednostavan i mek, kolac mog detinjstva.  

Prijatno! :)