Stranice

4. 3. 2014.

Kolac sa cim hoces


Kada se samo setim svojih prvih iskustava u pripremi slatkisa, obuzme me neka neopisiva sramezljivost. Prva stvar koju sam pokusala da napravim bio je puding od vanile. Drugarica i ja imale smo po 13 godina, letnji raspust je bio u jeku, a nama se bas prijeo puding. Kako i zasto smo umesto 500ml mleka stavile 1l, ni dan danas ne znam. Dobile smo vanilastu corbicu, malo je reci nejestivu :) 
Sa slanisima je vec situacija bila bolja. Mama i tata su u tom nekom periodu, radili po ceo dan, pa sam ja bila zaduzena za pripremu rucka. Svako jutro cekala me je ceduljica na stolu, sa receptom koji treba da se realizuje. Secam se da je prva stvar koju sam napravila bio grasak. I tako su se jela menjala, a ja postajala sve sigurnija u kuvanju. Zaista sam zahvalna mami na tome, jer u godinama koje su usledile, naterala me je da o kuvanju razmisljam. Da nisam nesposobna, da o sebi mogu da se staram gde god da odem. Mama, beskrajno ti hvala za to :) 

Elem, kolac koji sledi, nije original i nije onakav kakvog ga spremam inace. Ovo je prvi kolac koji sam uspela da napravim bez posledica, sa citavih 12-13 godina. To je zapravo, klasican kolac sa vocem, na patispanju. Znam za milion varijacija na tu temu, isprobala sam ih podosta, ali uvek se vracam ovom receptu. Kada sam tada u osnovnoj skoli pitala drugaricu kako se kolac zove, rekla mi je: Kolac sa cime hoces! :) Misleci na varijaciju voca, koja je proizvoljna. 

Ovo je skoro identicno biskvitno testo, sa par vrlo malih izmena. Volim ovakva testa, jer su jako zahvalna za cuvanje, dugo ostaju socna, a i tekstura im je vazdusasta. Takodje, pogodna su za izmene, koje su kod mene postala nepisano pravilo.  

U odnosu na originalan recept, ovo je polovina mere, mada naravno, mozete duplirati sastojke slobodno :)

   
Potrebno: 
  • 2 jaja
  • 2 kafene soljice secera ( 1.5 soljica smedjeg, 0.5 soljice kristal secera ) 
  • 1 kafena soljica ulja 
  • 1.5 kafena soljica mleka
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 4.5 kafene soljice brasna
  • 4 supene kasike Nesquik-a + 2 kasike za posipanje
  • 1 kasicica vanila ekstrakta
  • 3 cokoladne bananice 
  • *kafena soljica zapremine 1.5ml    
Priprema: 

Rernu ukljuciti na 250C, dok pripremate sastojke. Kalup promera 28cm lagano premazati uljem, pa ga sa obloziti papirom za pecenje ( opkrojiti krug za dno ). 
Suve sastojke pomesati, brasno lagano prosejati sa praskom za pecivo, zatim dodati prosejani Nesquik. Dodati tecne sastojke i sve povezati u kompaktnu smesu.  
Cokoladne bananice iseci na male komadice, pa dodati u gotovu smesu. 
Par puta okrenuti kalup, da izadje vazduh, pa dodati prosejani Nesquik na vrh. Sarati kruznim pokretima koru cackalicom, da bi smo dobili mermernu saru na vrhu. 
Pri ubacivanju kolaca u rernu, smanjiti je na 200C, pa peci dok kora ne bude gotova. Proveriti da li je gotova, testom sa cackalicom.

Kada je kolac gotov, prohladiti ga i seci na zeljene oblike. 
Jednostavan i mek, kolac mog detinjstva.  

Prijatno! :)

22. 2. 2014.

Svinjetina sa pecurkama u krem sosu


Bas sam se namerila da napravim Piletinu sa pecurkama u krem sosu, ali avaj, kod mene se vecito stvari menjaju povazadan :)  

Pre nekog vremena, dragi se vratio iz marketa sa flasom Coca-cole od 2l, na kojem je bila prikacena i neka kesica. Ovako ona i izgleda. Iskreno nisam ljubitelj instant recepata, po principu smuti pa prospi, pa se tako i ta nesrecna kesica nasla na polici, kraj ostalih suvih zacina. U nedostatku vremena, inspiracije ili cega god, jucerasnji rucak, prebacio se na danasnji. Imala sam svinjske snicle spremne kao zapeta puska, polovinu paketa pecuraka koje  je trebalo iskoristiti, a vremena prilicno. 

Zapravo, plan je bio da sama pripremim sos od pavlake i zacina. Ali kao sto rekoh, setim se ja te nesrecne kesice. Uzmem da vidim sta se sve nalazi u toj maloj Pandorinoj kutijici. Ne znam, bas imam neku averziju prema suvim zacinima tipa Vegeta, Instant pire, jednostavno ne volim precice. Da se vratim na kesicu. Posto sam donekle objasnila svojoj savesti da to nije nista strasno, pripremila sam potrebne sastojke. Izmena je svinjetina umesto zahtevane piletine.  
Pa kakve veze ima, kazem samoj sebi. Kesica k'o kesica. Ne talasaj Marija previse, vec kreni sa pripremom. 

I tako i bi. K'o velim, kada mogu da se trujem ponekad Coca-colom, zasto ne bih smuckala i ovo. I ljudi moji, koliko je ovo dobro :) 

Prilog je bio bareni pirinac i bas se fino uklopio u citavu pricu.   



Potrebno: 

  • 500gr svinjskog mesa 
  • 150 gr sampinjona 
  • malo soli
  • kasika kisele pavlake
  • tri sake pirinca, za 2 osobe   
  • malo svezeg persuna 
  • malo maslaca za przenje 
  • 400 ml hladne vode

Priprema 1
 
 
Priprema 2
 
Priprema:
 
Meso iseci na manje kockice, pa proprziti na zagrejanom maslacu. Pecurke iseci na krupnije komade, pa kada je meso proprzeno, ubaciti i njih, pa nastaviti przenje. Smesu iz kesice, ubaciti u hladnu vodu, pa sve zajedno pomesati. Dodati sve mesu i pecurkama. Kuvati nekih 20-ak min ili dok se sos ne zgusne. Moj dodatak je bila kasika kis.pavlake, nekako je dala tu kremastu notu.
 
Kao prilog, mozete napraviti pire krompir, bareni pirinac, testeninu, sta god zelite zapravo.  

Kako sam se nadala, dobro sam se udesila za danasnji rucak. Kao sto rekoh, nije bas najzdravije, ali Boze moj, svi smo mi zivi ljudi. 

Prijatno! :)
 
 
 
 
 

14. 2. 2014.

Slavimo ljubav :)


Neka ga zove ko kako zeli, nekome je Sv. Trifun, nekome Sv. Valentin, meni je samo vazno je da ljubav makar jednom u godini u sredistu paznje.  

Istina je da bi o svojim bliznjima, trebalo da vodimo racuna tokom cele godine. Takodje je istina da nas tek pred neki praznik, zivot podseti koliko su materijalne stvari nevazne. Promenljive, relativne i prolazne. 

Ukoliko tragate za pravom ljubavlju, otvorenog i cistog uma, naci ce te je. U to budite potpuno sigurni. U zivotu se neke kockice same poklope, a neke je potrebno i po nekoliko puta pogresno sklopiti. Jer to je zivot, sa svim njenim sitnicama i greskama.  

Bezbroj puta sam slusala price svojih prijateljica o neuzvracenim ljubavima. I svaki put se zivot pobrinuo, da povredjeno srce izleci, svojim iznenadnim promenama pravca. 

Svako od nas ima svoj put. Put koji gradimo godinama, na nama svojstven nacin. Ni jedan nije isti i nikada se nece ponoviti. Makar ne na isti nacin. 

Kod mene je situacija, makar sto se ljubavi tice, vec duzi niz godina u usponu. Ne hvalim se, niti sam to ikada radila. Jer nema razloga. Pronasli smo se sasvim slucajno i zaljubili. Ljubav smo gradili, kako smo samo mi umeli. I svi ljudi koji su tokom ovih godina bili uz nas, su nas dodatno ucvrstili. Neki vise, a neki manje. 

I hvala vam dragi ljudi na tome. Pomogli ste, da se jedna velika ljubav krunise brakom. Na nas veliki praznik Petrovdan ( 12. jula ) bice i zvanicno. 

Srecna sam i znam da je to zbog leptirica u stomaku, koji lepsaju zadnjih 13 godina. Za istim covekom. Covekom koga volim istinski :) 

Recept na vrhu je smuckan za sve zaljubljene duse. Modifikacije su cak i pozeljne, pustite masti na volju!

Zacinite ga poljupcima i bice uspesan u potpunosti!  


Prijatno! :)