Stranice

4. 3. 2014.

Kolac sa cim hoces


Kada se samo setim svojih prvih iskustava u pripremi slatkisa, obuzme me neka neopisiva sramezljivost. Prva stvar koju sam pokusala da napravim bio je puding od vanile. Drugarica i ja imale smo po 13 godina, letnji raspust je bio u jeku, a nama se bas prijeo puding. Kako i zasto smo umesto 500ml mleka stavile 1l, ni dan danas ne znam. Dobile smo vanilastu corbicu, malo je reci nejestivu :) 
Sa slanisima je vec situacija bila bolja. Mama i tata su u tom nekom periodu, radili po ceo dan, pa sam ja bila zaduzena za pripremu rucka. Svako jutro cekala me je ceduljica na stolu, sa receptom koji treba da se realizuje. Secam se da je prva stvar koju sam napravila bio grasak. I tako su se jela menjala, a ja postajala sve sigurnija u kuvanju. Zaista sam zahvalna mami na tome, jer u godinama koje su usledile, naterala me je da o kuvanju razmisljam. Da nisam nesposobna, da o sebi mogu da se staram gde god da odem. Mama, beskrajno ti hvala za to :) 

Elem, kolac koji sledi, nije original i nije onakav kakvog ga spremam inace. Ovo je prvi kolac koji sam uspela da napravim bez posledica, sa citavih 12-13 godina. To je zapravo, klasican kolac sa vocem, na patispanju. Znam za milion varijacija na tu temu, isprobala sam ih podosta, ali uvek se vracam ovom receptu. Kada sam tada u osnovnoj skoli pitala drugaricu kako se kolac zove, rekla mi je: Kolac sa cime hoces! :) Misleci na varijaciju voca, koja je proizvoljna. 

Ovo je skoro identicno biskvitno testo, sa par vrlo malih izmena. Volim ovakva testa, jer su jako zahvalna za cuvanje, dugo ostaju socna, a i tekstura im je vazdusasta. Takodje, pogodna su za izmene, koje su kod mene postala nepisano pravilo.  

U odnosu na originalan recept, ovo je polovina mere, mada naravno, mozete duplirati sastojke slobodno :)

   
Potrebno: 
  • 2 jaja
  • 2 kafene soljice secera ( 1.5 soljica smedjeg, 0.5 soljice kristal secera ) 
  • 1 kafena soljica ulja 
  • 1.5 kafena soljica mleka
  • 1/2 kesice praska za pecivo
  • 4.5 kafene soljice brasna
  • 4 supene kasike Nesquik-a + 2 kasike za posipanje
  • 1 kasicica vanila ekstrakta
  • 3 cokoladne bananice 
  • *kafena soljica zapremine 1.5ml    
Priprema: 

Rernu ukljuciti na 250C, dok pripremate sastojke. Kalup promera 28cm lagano premazati uljem, pa ga sa obloziti papirom za pecenje ( opkrojiti krug za dno ). 
Suve sastojke pomesati, brasno lagano prosejati sa praskom za pecivo, zatim dodati prosejani Nesquik. Dodati tecne sastojke i sve povezati u kompaktnu smesu.  
Cokoladne bananice iseci na male komadice, pa dodati u gotovu smesu. 
Par puta okrenuti kalup, da izadje vazduh, pa dodati prosejani Nesquik na vrh. Sarati kruznim pokretima koru cackalicom, da bi smo dobili mermernu saru na vrhu. 
Pri ubacivanju kolaca u rernu, smanjiti je na 200C, pa peci dok kora ne bude gotova. Proveriti da li je gotova, testom sa cackalicom.

Kada je kolac gotov, prohladiti ga i seci na zeljene oblike. 
Jednostavan i mek, kolac mog detinjstva.  

Prijatno! :)