Stranice

22.01.2014.

Provansalska piletina


Resih da napravim piletinu. Gledam ja nju, gleda ona mene. Nesto bih ja tu promenila, ali nisam bas najsigurnija sta. I onda se setih ovog recepta. Zapao mi je za oko odavno, ali se valjda kockice nisu poklopile da ga isprobam. 

I opet kao i u ovom postu, nedostatak potrebnih sastojaka mi je grebao sive celije. Gde da nabavim incune, svez ruzmarin i ostalo, u popodnevnim satima vikenda. A priznajem, ne volim preterana svrljanja po marketima vikendom. 

Iscitam jos po koji recept na netu, sa tim prezlama od svezeg hleba i resim da sama napravim sopstvenu varijantu, pa kako ispadne. I ispade odlicno, zaista!  

Krckava kora u kombinaciji sa mekim mesom i dodatkom najneutralnije testenine, je bas pun pogodak. 

Savetujem da ukoliko niste preterani ljubitelj dubokog poha, pokusate da napravite piletinu na malo drugaciji nacin. A konacni rezultat je vrlo slican klasicnom pohu. Vrlo je jednostavno zapravo.  
Mozda je cak i za nijansu krckavije, ali to je vec stvar ukusa zar ne? :)

Potrebno
  • 3 pileca batka
  • 3 pileca karabatka 

Za marinadu 
  • 2 cena belog luka
  • so, biber 
  • svez persun 
  • malo chili sosa 
  • kasicica aleve paprike
  • malo ulja
Za domace prezle
  • 2-3 parceta svezeg hleba bez kore
  • saka svezeg pesuna
  • 4-5 kasika maslinovog ulja
  • so, biber
Testenina sa pavlakom 
  • 250 gr testenine
  • malo mladog kajmaka
  • 100 ml kisele pavlake 
  • so 
Priprema piletine

Priprema 


Najpre podeliti batake i karabatake, ukoliko nisu vec odvojeni. Od navedenih sastojaka napraviti marinadu, pa piletinu staviti u posudu mesajuci sastojke. Prekriti providnom folijom, pa ostaviti da odstoji 30-ak min. 



Nakon toga, ovlas skinuti sve sastojke od marinade sa mesa, pa ga prziti dok lepo ne porumeni sa svih strana.   

Sveze kriske hleba iseci na kockice, pa ubaciti u secka, sa svezim persunom, solju i biberom. Gotovoj mesavini dodati maslinovo ulje i povezati u kompaktnu celinu. 

Rernu ukljuciti na 200C. U pleh oblozen pek papirom, redjati piletinu. 

Prezle utiskivati u meso, laganim pritiskom. Ono je prilicno neposlusno i padace sa svih strana, ali kada jelo bude gotovo, prezle ce se pretvoriti u jako lepu koricu koja je ukusna koliko i meso. Tako da, bez brige samo neka padaju. 

Peci na 180C dok ne porumeni sa svih strana. Tada je gotovo. 

Testeninu skuvati klasicno. U ulju na kome smo proprzili piletinu, dodati mladi kajmak, malo kisele pavlake, malo soli i malo bibera. Dinstati dok se svi sastojci ne otope.
Skuvanu i ocedjenu testeninu obaciti u gotov sos, pa ga posluziti uz batake.  

Zakljucak:

Iz ciste radoznalosti sam se poigrala sa najjednostavnijim sastojcima. Da sam prezlama recimo dodala majcinu dusicu, maslac, svez ruzmarin cak, verujem da bih samo poboljsala njen ukus. A cak i ovako, sa pomalo podcenjenim persunom, ispade sasvim zadovoljavajuce.

Prijatno! :)

 

 
 

12.01.2014.

Vanil kolacici

  
Vanil kolacici 


Volim praznike i kada se primakne decembar, nacisto posasavim poput malog deteta. Cini mi se da ne mogu da docekam ni 15-ti, a vec mi je jelka ponosno okicena :)

Obzirom da sam nacisto zakasnila sa pripremom novogodisnjih poklon-kolacica, a samim tim i objavljivanjem, evo resih da objavim ovaj post makar pre srpske nove godine. 
Simbolicno poklanjanje keksica  mi je jako interesantno i mami mi osecaj topline. Simbolicni pokloncic koji porucuje mnogo vise od biskvitnog testa. 

Kada nekome poklonite taj mali znak paznje, prisnije mi je od gomile skupih poklona, koji se obicno biraju po automatizmu. Volim sve rucno radjene pokloncice, jer je obicno u njih utkano osecanje ljubavi, paznje i prisnosti.

I tako se nakon nove godine zadesih ovde. Sasvim slucajno, ne znam ni kako. Znam samo da je Blog zajednica nacisto poludela za njima.  
A da budem iskrena, zainteresovala sam se odmah. Obzirom da u receptu stoji da maslac mora da bude sobne temperature, propisno sam ga uvece iseckala i stavila u cinijicu, nameracivsi se da ga napravim sutradan. 

Ali kako Marfijev zakon nikada ne miruje, poceo je da me hvata grip. Onaj dzangrizavi, dosadni, uporni. Vratih cinijicu u frizider, shvativsi da od mojih kolacica tog dana nema nista. 

Narednih dana sam 3 puta radila istu stvar, vadila i vracala. Ne da mi se, da vidim kakvog su ukusa i zasto se svima dopadaju. 
Konacno, cetrvrtog dana resih da se upustim u avanturu, pa makar imala po parce maramice u obe nozdrve. 


Kao sto je i napisano, recept je i vise nego lak, a priprema je zaista jos laksa. Najvise vremena ode na hladjenje testa, oko 30 min i na pecenje ovih malisana. 

Ukoliko volite ukus maslaca poput mene ( cini mi se da bih mogla kasikom da ga jedem ), ovo je pravi keks za vas. Testo je prhko, topljivo, a varijante za ukusima takodje mogu da budu proizvoljne. Uz caj, kafu, solju mleka ili u solo varijanti, bas su pun pogodak! 

03.01.2014.

Pavlakusa

Pavlakusa

Kako kategorisati ovaj slatkis? Kao kolac, kao tortu? Ne znam, u mojoj kuci je torta i  ona je uglavnom rezervisana za veca slavlja, praznike.. 

Prvi put sam je probala u Vojvodini kod druga. Naziv mi je bio tako rogobatan i potpuno odbojan. Ma iskreno, nisam zelela ni da je probam. I onda vas udari nalet potpune srece i topljivosti u ustima :) 

Kako je neko uopste mogao da da tako glupav naziv, necemu sto je tako kremasto, tako nezno, ne znam stvarno. 

Ranijih godina se za praznike, obicno pravila neka "konkretnija tortica", ali kada sam se docepala ovog jednostavnog recepta, ne menjam ga. Zapravo, ja bih ga mozda i promenila, ali ukucani su potpuno slozni i kao u glas ponavljaju: Pavlakusa! 

Iskreno, nisam se susrela sa osobom kojoj je nije dopala. Mozda zato jer u sebi sadrzi vrlo malo sastojaka, brzo i lako se priprema. 

Ukoliko se odlucite za manje slatke  poslastice, nakon teske i jake hrane, mozda je bas ovaj  slatkis za vas.  

Pavlaka i secer u prahu
 
Pavlaka,secer u prahu, keks i jagode

Potrebni sastojci
  • 300gr  mlevene plazme*
  •  250 gr secera u prahu 
  • 720 gr kisele pavlake, 4 case ili 1 kantica ( Imlek )
  • 300 gr voca po zelji* 
  • keks za oblaganje posude ( Petit beure, Zlatni pek )*
  • malo mleka
  • slag
*Plazmu ne kupujem mlevenu, vec je meljem u secku, pokazalo se da je lepsa tekstura ukoliko naletite na neki komadic. 
*Preporucujem jagode. Zapravo bilo koje crveno voce. Probala sam i sa kajsijama, breskvama, ananasom, bananama i nije to to. Moguce je dodati smrznuto voce, koje se secka jos u fazi zaledjenosti. Jagode su ipak zakon :)  
*Ovo je odokativno i zavisi od vaseg pleha.

Priprema

 Samleti plazmu u secku. Mozete koristiti i vec samlevenu, ali je nakon sto kolac odstoji, tekstura lepsa ukoliko naletite na neki komadic.
U zasebnoj posudi, pomesati pavlaku, zatim kroz sito, dodati secer u prahu, postepeno. 
U to dodati mlevenu plazmu, a zatim i iseckane komadice voca. 
U pleh redjati keks koji ste prethodno na kratko umocili u mleko, dok se pleh ne popuni. 
Preko toga preliti smesu koju ste prethodno zamutili. Poravnati ravnomerno smesu.
Savetujem da pleh  prekrijete providnom folijom, jer cete moci ravnomerno da je rasporedite. 
Ostaviti na hladnom mestu, par sati da se stegne. 
Umutiti slag, pa ga prekriti preko kolaca. 

Sluziti hladno, smazati brzo, dok vam ostatak nisu smazali :) 

P.S. Cesto pravim i pola ove mere, kada mi se prijede nesto slatko. Mozete praviti i u kalupu, prilicno je kompaktno i lako za oblikovanje i rad. 

Prijatno!